16.09.2019 - 20.09.2019

Poniedziałek - 16.09.2019



Śniadanie
Płatki kukurydziane z mlekiem,
chleb wieloziarnisty z masłem, sałata, polędwica drobiowa, ogórek, herbata z lipy,
dodatek: Jabłko, woda.
alergeny: 1, 2, 3, 5

Obiad
Zupa z kwaszonej kapusty,
kluski na parze z polewą truskawkową, kompot wieloowocowy,
alergeny: 1, 2, 3

Podwieczorek
Budyń czekoladowy, biszkopty, herbata owocowa.
alergeny: 1, 2, 3

Wtorek - 17.09.2019



Śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, sałata, rzodkiewka, jajecznica, kakao,
dodatek: Gruszka, woda,
alergeny: 1, 2, 3

Obiad
Krupnik,
spaghetti z makaronem pełnoziarnistym, kompot wieloowocowy,
alergeny: 1, 3, 6

Podwieczorek
Chałka z miodem, lemoniada.
alergeny: 1, 2, 3

Środa - 18.09.2019



Śniadanie
Kasza manna na mleku,
chleb wieloziarnisty z masłem, sałata, ser żółty, pomidor, herbata rumiankowa,
dodatek: Banan, woda
alergeny: 1, 2

Obiad
Zupa kalafiorowa,
kluski leniwe, marchew tarta z jabłkiem, kompot wieloowocowy,
alergeny: 1, 2, 3, 6

Podwieczorek
Sałatka owocowa, lemoniada.
alergeny:

Czwartek - 19.09.2019



Śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem, sałata, kiełbasa krakowska, papryka czerwona, kawa INKA,
dodatek: Kalarepa, woda,
alergeny: 1, 2, 5, 6

Obiad
Zupa pomidorowa z ryżem,
filet z kurczaka, ziemniaki, surówka z białej kapusty, kompot wieloowocowy,
alergeny: 1, 2, 3, 6

Podwieczorek
Wafle przekładane powidłami, herbata rumiankowa.
alergeny:1, 3

Piątek - 20.09.2019



Śniadanie
Ryż na mleku,
chleb wieloziarnisty z masłem, pasta twarogowa, herbata miętowa,
dodatek: Pomarańcza, woda
alergeny: 1, 2

Obiad
Żurek z ziemniakami,
dorsz w cieście naleśnikowym, kasza kuskus, marchew z groszkiem, kompot wieloowocowy,
alergeny: 1, 2, 3, 6

Podwieczorek
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem - wyrób własny, lemoniada.
alergeny: 1, 3

Drogi Rodzicu (Opiekunie)!


W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i
produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające
„ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY”
wymienione poniżej:



1 ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN
mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus,
kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy,
grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna,
otręby, ciasta, kisiel, rodzynki

2 MLEKO
mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, margaryna, śmietana,
maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina,

3 JAJA
jaja , biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny,

4 RYBY
ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w
oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.

5 SOJA
grzanki

6 SELER
Seler jako korzeń i łodyga, wędlina

7 GORCZYCA
musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki
przypraw.

8 NASIONA SEZAMU
ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe,
desery, rodzynki

9 ORZECHY
krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki,
ciasta, wiórki kokosowe,

10 DWUTLENEK SIARKI
owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor
np. morela

11 ORZESZKI ZIEMNE
masło arachidowe, bakalie,
Przedszkolowo.pl logo