JADŁOSPISY

Drogi Rodzicu (Opiekunie)!
W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające "ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW" lub "ALERGENY" wymienione poniżej:

1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN
mąka pszenna, płatki owsiane, płatki kukurydziane, kasza manna, kasza kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki

2. MLEKO I PRODUKTY POCHODNE (łącznie z laktozą)
mleko, masło, jogurt, ser, twaróg - ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina

3. JAJA
jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny

4. RYBY
ryby surowe - mrożone, przetworzone - ryby konserwowe, tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i w oleju

5. SOJA
grzanki

6. SELER
seler jako korzeń i łodyga, wędlina

7. GORCZYCA
musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Curry, mieszanki przypraw

8. NASIONA SEZAMU
ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki

9. ORZECHY
krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe

10. DWUTLENEK SIARKI
owoce suszone - w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor, np. morela

11. ORZESZKI ZIEMNE
masło arachidowe, bakalie
Przedszkolowo.pl logo